Om oss

Det började med att Svante åkte till Nepal 1994 för att göra en Indien-Nepal resa på fem veckor. Svante blev mycket förtjust i landet Nepal, och när han senare träffade Pi-Charlotte, föreslog Svante att de båda skulle åka dit för att vandra, vilket de också gjorde 1996.

Pi-Charlotte blev lika förtjust i Nepal och dess befolkning som Svante blivit, och de båda tänkte ständigt på hur det skulle kunna bidra till de människorna som hade det fattigt och svårt, vilket många människor hade och fortfarande har. Det tog några år och många resor till Nepal innan de tillsammans med vännen Madhab Lal Maharjan skapade projektet Nepal Education – Utbildning ger nya möjligheter, vars idé utarbetades av Madhab tillsammans Ingrid Segerstedt Wiberg, många år tidigare.

Nepal är ett litet land som ligger inklämt mellan grannarna Indien och Kina (Tibet), och är ett av världens fattigaste länder. Landets yta är ungefär en tredjedel av Sveriges. Det bor 30 miljoner människor i Nepal. Enligt folkräkningen 2001, är ca 89,5% hinduer, 5,3% buddister och 2,7% muslimer. Nepal är inte bara ett center för pilgrimer, utan även ett fantastiskt resmål för turister.

Sedan våren 2004 sponsrar Nepal Education nepalesiska flickor och ger dem möjlighet att utbilda sig. Glädjande finns det många människor som vill hjälpa dessa fantastiska och fattiga Nepalesiska människor och/eller följa projektet, därför skapades också denna hemsida.

De flickor som först sponsrades var bland annat Bhavika och Meena. Du kan läsa mer om dem under Flickorna. Projektet betalar deras skolavgifter, skoluniformer samt eventuella kurser mellan terminerna, t ex data- och engelska kurser. Juni 2017 sponsrar projektet 52 flickor samt bidrar till ett "Maya Home" för 24 föräldralösa barn.

Båda Svante och Pi-Charlotte har regelbundet, var för sig och tillsammans åkt till Nepal många gånger sedan 1994. Ibland har vi varit i Nepal kortare perioder, såsom 5 dagar vid ett tillfälle 2010, och längre perioder såsom 3 månader 2011. Vid flera tillfällen har vi haft vänner och bekanta med oss till Nepal och då har vi också kombinerat våra besök i flickornas samhällen med olika vandring i Nepal.

Artikel i Svenska Dagbladet lördag 11 oktober 2014:
(Klicka på artikeln för att få större text)

Nepalcropped1

Styrelsens sammansättning:

Pi-Charlottte Strindberg, Svante Strindberg, Eva Eggemar och Bengt Eggemar.

Läs mer om Nepal: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nepal

En artikel om oss i tidningen Året Runt 2008.


Madhab Lal Maharjan:

madhab

Aktuellt

Matpaket till behövande familjer i Nepal oktober 2022

Läs mer>>

Rotary Club of Stockholm International (RCSI) donates 18,600 SEK to Nepal Education oktober 2021

Following a successful crowd-funding campaign during the summer RCSI had the recent pleasure of donating 18,600 SEK to Nepal Education... Läs mer »

Läs mer>>

Corona-smittan har nått Nepal april 2020

Corona-smittan har tyvärr även nått Nepal. Nepal Education fortsätter än så länge oförändrat sitt arbete med sponsringen av de flickor... Läs mer »

Läs mer>>